MASTERCLASSWEEK ALTVIOOL

11 t/m 14 Augustus 14.00-17.00
een coproductie met de Dutch Viola Society

De Masterclasses staan open voor zowel jong talent, conservatoriumstudenten en amateurs. Er is geen pianist aanwezig, eventueel kun je je eigen pianist(e) meenemen. Toehoorders zijn ook welkom (max. 20).

De docenten zijn (in alfabetische volgorde, en van links naar rechts op de foto):
Anna den Herder, Emlyn Stam, Karin Dolman, Lisa Eggen, Marc Sabbah en Ursula Skaug

(meer over de achtergrond van de docenten vindt u onderaan deze pagina)

INSCHRIJVINGEN GESLOTEN

De inschrijvingen voor de Masterclassweek zijn gesloten. Het programma op dinsdag en woensdag gaat niet door. Op donderdag en vrijdag staat het volgende gepland:

Donderdag 13 augustus, Trinitatiskapel (Vriesestraat 22):
1400-1445u Masterclass Anna den Herder
Wilker Paredes (Codarts): Bruch Romanze / Schumann Märchenbilder
1445-1530u Masterclass Lisa Eggen
Lea van der Heijden (Codarts): Brahms sonate no.1, deel 2
1530-1615u Masterclass Anna den Herder
Anabel Avendano (Codarts): Vieuxtemps sonata
1615-1700u Masterclass Lisa Eggen
Rotterdam Viola Quartet (Souman, Paredes, vd Heijden, Avendano)

Vrijdag 14 augustus, Augustijnenkerk (Voorstraat 216 – ingang via Hof) :
1400-1445u Masterclass Marc Sabbah
Judith Souman (Codarts): Bach suite (ntb)
1500-1545u Masterclass Marc Sabbah
Francesca Wiersma (NMH Oslo): Telemann Fantasie no.1
1600-1645u Masterclass Marc Sabbah
Nikolas Altieri (Codarts): Hoffmeister concert, deel 1

De rest van de vrijdagmiddag en -avond is gevuld met zuiver altvioolmuziek: Eerst een concert om 1700u van de Viola Sisters Skaug, met de titel Canons and Concepts.
En ‘s avonds om 19:30u speelt het altvioolkwartet “Four of a Kind”,  een soort docentenconcert van deze masterclassweek, met o.a. nieuwe composities voor 4 altviolen geschreven voor het compositieconcours “4Viola” in 2018.

OVER DE DOCENTEN

Anna Magdalena den Herder is door haar mooie warme klank en natuurlijke muzikale overtuigingskracht een van Nederlands meest geliefde altviolisten. Door haar communicatieve spel valt Anna op, zowel in haar baan als plaatsvervangend aanvoerder bij het Nederlands Kamerorkest als in haar rijke kamermuziekleven ernaast. Ze speelt en speelde in verschillende hooggewaardeerde ensembles als de Amsterdam Chamber Soloists, het Goldberg Strijktrio en op festivals als Holland Festival, Southwell Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival in Den Haag, de Strijkkwartet Biennale, en de Cello Biennale.
In 2018 maakte Anna haar debuut als soliste in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam met het zesde Brandenburgconcert van J.S. Bach samen met het Nederlands Kamerokest. In dat jaar soleerde zij ook samen met Saskia Otto in de Sinfonia Concertante van W.A. Mozart en speelde zij het Altviool Concert van W. Walton met het Sweelinck Orkest.Als winnares van het Nationale Altvioolconcours werd zij dé complete altvioliste en musicienne genoemd, ook werd haar, als eerste altvioliste, de Kersjes van Groenekan beurs toegekend in 2009.
Als gastaanvoerder speelt zij onder andere bij het Nederlands Philharmonish Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en Philharmonie Zuid Nederland.Anna bespeelt een altviool gebouwd door Marino Capicchioni in Rimini (Italie) 1965, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Haar strijkstok is gemaakt door H. L. Gillet, deze aankoop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument. [Meer weten? ga naar Annas website]

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus en solist en treedt op door heel Nederland, Europa en daarbuiten. Hij is sinds 2014 artistiek leider van het New European Ensemble een internationaal ensemble voor hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Verder speelt hij regelmatig concerten als lid van het Ysaÿe Trio. De eerste cd van het trio verscheen in 2013 op de DRC label en een tweede CD met pianiste Hanna Shybayeva kwam in 2015 uit.
In 2019 behaalde hij zijn doctoraat bij de Universiteit Leiden voor een artistiek onderzoek naar historische geluidsopnames en het toepassen van deze speelstijl in hedendaagse uitvoeringen.
Emlyn heeft vele concerten voor de Nederlandse radio en televisie gespeeld. Hij was solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra, Orquestra d’Espinho en het Schönberg Ensemble. Hij treed vaak op bij diverse festivals waaronder het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, Connect Festival, Giverny Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival.
Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag gewerkt. Hij werkte als gast-aanvoerder bij Philharmonia Orchestra, BBC Welsh National Orchestra, Philharmonie Zuidnederland en Opera de Toulon. Als docent wordt Emlyn regelmatig gevraagd voor lessen en masterclasses voor altviool en kamermuziek.  Hij gaf lessen aan conservatoria in Nederland, Estland en China.
Emlyn voltooide in 2006 zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium en in September 2008 zijn Masteropleiding bij ditzelfde instituut. Hij studeerde bij Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Pinchas Zukerman, Michael Tree, Yuri Bashmet, Tabea Zimmerman en Kim Kashkashian. [Meer weten? ga naar Emlyns website]

Karin Dolman (1967) is docente altviool aan het Rotterdams conservatorium Codarts. Een jaar geleden nam zij afscheid van het grote podium wat zij veelvuldig besteeg met het DoelenKwartet. In de kleinere entourage van de kamermuziek voelt zij zich het meeste thuis. De interactie met het publiek is voor haar van groot belang. Daarin stimuleert zij ook zoveel mogelijk haar collega’s en studenten.
Karin richtte in 2012 de Dutch Viola Society op, en was in 2018 artistiek leider van het International Viola Congress in Rotterdam. Ze is in 2019 toegetreden tot het bestuur van de International Viola Society, de overkoepelende organisatie van de altvioolspelende wereld. [Meer weten? ga naar Karins website]

Altvioliste Lisa Eggen (1994) is vanaf jonge leeftijd actief als veelzijdig musicus. Haar spel wordt door velen omschreven als expressief, uitgesproken en communicatief. Als prijswinnaar van verschillende concoursen gaf ze concerten op (inter)nationale podia, festivals, radio en televisie. Naast haar solistische optredens is ze zeer actief als kamermusicus en als remplaçant in orkesten. Haar liefde voor 20ste-eeuws en hedendaags repertoire ontwikkelde zich o.a. tijdens projecten met Asko|Schönberg en het DoelenKwartet. Ze combineert dit repertoire regelmatig met andere disciplines zoals muziektheater. Lesgeven is voor haar een grote passie en naast haar eigen alt&vioollespraktijk in Oud-Beijerland en Nieuwegein zal ze vanaf september 2020 ook werkzaam zijn als hoofdvakdocent altviool aan Fontys Academy of Music and Performance Arts in Tilburg. [Meer weten? ga naar Lisas website]

Marc Sabbah is een solo altviolist, een kamermuzikant, professor en sinds 2012 ook de solo violist van het Belgian National Orchestra. Marc werd door de legendarische dirigent Zubin Mehta beschreven als “een schitterende altviolist” en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd als eerste violist van het Israeli Philharmonic. Sinds september 2017 is hij ook gastprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen. Cum Laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en winnar van het (Nederlands) Nationaal Altvioolconcours 2013. Zijn recente prijzen omvatten de 1e prijs tijdens de Rising Stars Grand Prix-muziekcompetitie in 2016 waar hij een solo uitvoering bracht in de Berlin Philharmonic-zaal, evenals de 1e hoofdprijs op de Manhattan International Music Competition met een recital in Carnegie Hall. Door de vele concerten die hij met Europese orkesten gespeeld heeft, maakt Marc naam als een getalenteerde, muzikale kracht van zijn generatie.
Door het geven van masterclasses in samenwerking met de Dutch Viola Society, het Brussels Chamber Music Festival en het Athens State Orchestra zet Marc zich ook intensief in voor het doceren en het overbrengen van zijn liefde voor muziek aan zowel jonge muzikanten als legio toeschouwers. In 2011 trad Marc Sabbah samen met Ivry Gitlis op tijdens het Verbier Festival in Zwitserland. Sindsdien heeft Ivry Gitlis Marc’s uitvoering van het Leo Smit-altvioolconcert bijgewoond aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen waar hij Marc de klinkende titel ‘De Paganini van de altviool’ schonk.

Zijn streven naar perfectie in zijn muziek bracht hem ertoe om te studeren bij grote artiesten als Pinchas Zukerman, Lawrence Power, Kim Kashkashian, de barokcellist Anner Bijlsma en Nobuko Imai. Marc heeft opgetreden op festivals doorheen heel Europa, Israël, Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. [Meer weten? ga naar Marcs website]

Ursula Skaug (1997) begon met altvioolles bij Julia Dinerstein aan het Hellendaal  Instituut in Rotterdam. Ze studeert nu in het Master-programma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov. Ursula heeft masterclasses gevolgd bij (onder andere) Jennifer Stumm, Francien Schatborn, Asdis Valdimarsdottir, Gavriel Lipkind, Alexander Zemtsov, Geneviève Strosser, Isabelle van Keulen en Nobuko Imai.
Ursula won de hoofdprijs van de Maassluise Muziekweek, de eerste prijs bij het Britten Altvioolconcours 2013 en een tweede prijs bij het Prinses Christina Concours 2016 te Rotterdam. Ze heeft gesoleerd met het Concerto Grosso Ensemble, Britten Jeugd Strijkorkest, het Delfts Symfonie Orkest en het Tollens Ensemble. In de zomer van 2018 was ze aanvoerder van het Nationaal Jeugdorkest (NJO).
Ursula heeft veel kamermuziekervaring opgedaan, onder andere bij het Akoesticum Talent Programme in 2018, waar ze gecoacht werd door onder andere Jean-Bernard Pommier, David Dolan, Jan Talich, Malcolm Singer en Gregor Horsch.
Ursula speelt op een altviool die voor haar gebouwd is door Daniël Royé in 2017. Ze vormt samen met haar zus Sunniva het altvioolduo “the Viola Sisters”. [Meer weten? ga naar Ursulas website]