Viola Viola

Zaterdag 18 juli 19.30 Anna den Herder en Emlyn Stam

KLIK HIER OM DE RESERVEREN er zijn nog 10 kaarten beschikbaar

De titel zegt al veel. Twee altviolisten die u de grootst mogelijke technische mogelijkheden laten horen die er voor de altviool geschreven zijn. Het begint al met de 6 studies van de vioolvirtuoos Monasterio. En dan de in 1757 geboren Alessandro Rolla versus de nu 60 jarige George Benjamin. Dat wordt smullen……

Programma

Jesus de Monasterio (1836-1903)
6 Estudios Artísticos para Viola

Alessandro Rolla (1757-1841)
Duo I in F klein voor twee altviolen Bl.16
Duo III in F groot voor twee altviolen Bl.15

Eeuwig door het leven gaan als de leraar van Paganini was het lot van Alessandro Rolla. Hij was degene die de al zo beroemde virtuositeit van de Italiaanse school nog meer tot leven bracht. De linkerhand pizzicato, de chromatische toonladders, passages in octaven en het spel in hoge posities heeft Rolla allemaal geïntroduceerd.
Geen Brahms vioolconcert dus zonder Rolla. In de tijd van Rolla speelde je ook altviool wanneer je een altviool bezat. Pas begin 20e eeuw werd de altviool een specialisme.

George Benjamin “Viola Viola”

“Imagine: you only have two bows, two violas, two human beings,” zei George Benjamin in een video interview in Frankrijk voor de uitvoering van  Viola, Viola. “There are eight strings. There is so little you can do with those things, and yet, actually, it is impossible to find a limit. I didn’t want it to be a duet – simple, transparent chamber music. I wanted it to be a huge, multiple-magic viola.”

Max Reger (1873-1916)
Allegro in D voor twee altviolen op. posth.

KLIK HIER OM TE RESERVEREN

Anna Magdalena den Herder is door haar mooie warme klank en natuurlijke muzikale overtuigingskracht een van Nederlands meest geliefde altviolisten. Door haar communicatieve spel valt Anna op, zowel in haar baan als plaatsvervangend aanvoerder bij het Nederlands Kamerorkest als in haar rijke kamermuziekleven ernaast. Ze speelt en speelde in verschillende hooggewaardeerde ensembles als de Amsterdam Chamber Soloists, het Goldberg Strijktrio en op festivals als Holland Festival, Southwell Music Festival, Delft Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival in Den Haag, de Strijkkwartet Biennale, en de Cello Biennale.
In 2018 maakte Anna haar debuut als soliste in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam met het zesde Brandenburgconcert van J.S. Bach samen met het Nederlands Kamerokest. In dat jaar soleerde zij ook samen met Saskia Otto in de Sinfonia Concertante van W.A. Mozart en speelde zij het Altviool Concert van W. Walton met het Sweelinck Orkest.Als winnares van het Nationale Altvioolconcours werd zij dé complete altvioliste en musicienne genoemd, ook werd haar, als eerste altvioliste, de Kersjes van Groenekan beurs toegekend in 2009.
Als gastaanvoerder speelt zij onder andere bij het Nederlands Philharmonish Orkest, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Het Gelders Orkest en Philharmonie Zuid Nederland.Anna bespeelt een altviool gebouwd door Marino Capicchioni in Rimini (Italie) 1965, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Haar strijkstok is gemaakt door H. L. Gillet, deze aankoop is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus en solist en treedt op door heel Nederland, Europa en daarbuiten. Hij is sinds 2014 artistiek leider van het New European Ensemble een internationaal ensemble voor hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Verder speelt hij regelmatig concerten als lid van het Ysaÿe Trio. De eerste cd van het trio verscheen in 2013 op de DRC label en een tweede CD met pianiste Hanna Shybayeva kwam in 2015 uit. 
In 2019 behaalde hij zijn doctoraat bij de Universiteit Leiden voor een artistiek onderzoek naar historische geluidsopnames en het toepassen van deze speelstijl in hedendaagse uitvoeringen.
Emlyn heeft vele concerten voor de Nederlandse radio en televisie gespeeld. Hij was solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra, Orquestra d’Espinho en het Schönberg Ensemble. Hij treed vaak op bij diverse festivals waaronder het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, Connect Festival, Giverny Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival.
Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag gewerkt. Hij werkte als gast-aanvoerder bij Philharmonia Orchestra, BBC Welsh National Orchestra, Philharmonie Zuidnederland en Opera de Toulon. Als docent wordt Emlyn regelmatig gevraagd voor lessen en masterclasses voor altviool en kamermuziek.  Hij gaf lessen aan conservatoria in Nederland, Estland en China.
Emlyn voltooide in 2006 zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium en in September 2008 zijn Masteropleiding bij ditzelfde instituut. Hij studeerde bij Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Pinchas Zukerman, Michael Tree, Yuri Bashmet, Tabea Zimmerman en Kim Kashkashian. 

KLIK HIER OM TE RESERVEREN