Romantic Tales

vrijdag 21 augustus 19.30 Emlyn Stam altviool en Schuann Chai piano

KLIK HIER OM TE RESERVEREN

Het instrument wat het dichtst bij de menselijke stem komt is zeker de altviool. De beste liefdesverklaring is een aubade. Met andere woorden romantiek vertolkt in de combinatie altviool en piano, het kan toch niet beter. En dan met zo’n mooi romantisch programma. Het wordt dus smullen!

Programma

Robert Schumann (1810-1856) Märchenbilder
Nicht Schnell
Lebhaft
Rasch
Langsam, mit melancholischem Ausdruck

Oskar Nedbal (1874-1930) Romantisches Stück

Jan Václav Kalivoda (1801-1866) Notturno no 1 opus 186

Johannes Brahms (1833-1897) Sonate opus 20 no 1 in F Minor
Allegro appassionato
Andante un poco adagio
Allegretto grazioso
Vivace

Altviolist Emlyn Stam is actief als kamermusicus en solist en treedt op door heel Nederland, Europa en daarbuiten. Hij is sinds 2014 artistiek leider van het New European Ensemble een internationaal ensemble voor hedendaagse en 20e eeuwse muziek. Verder speelt hij regelmatig concerten als lid van het Ysaÿe Trio. De eerste cd van het trio verscheen in 2013 op de DRC label en een tweede CD met pianiste Hanna Shybayeva kwam in 2015 uit. 
In 2019 behaalde hij zijn doctoraat bij de Universiteit Leiden voor een artistiek onderzoek naar historische geluidsopnames en het toepassen van deze speelstijl in hedendaagse uitvoeringen.
Emlyn heeft vele concerten voor de Nederlandse radio en televisie gespeeld. Hij was solist bij het Amsterdam Symphony Orchestra, Orquestra d’Espinho en het Schönberg Ensemble. Hij treed vaak op bij diverse festivals waaronder het Kuhmo Festival in Finland, Sound of Stockhom, Connect Festival, Giverny Chamber Music Festival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Grachtenfestival.
Hij heeft zeven jaar als plaatsvervangend aanvoerder altviool bij het Residentie Orkest in Den Haag gewerkt. Hij werkte als gast-aanvoerder bij Philharmonia Orchestra, BBC Welsh National Orchestra, Philharmonie Zuidnederland en Opera de Toulon. Als docent wordt Emlyn regelmatig gevraagd voor lessen en masterclasses voor altviool en kamermuziek.  Hij gaf lessen aan conservatoria in Nederland, Estland en China.
Emlyn voltooide in 2006 zijn Bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium en in September 2008 zijn Masteropleiding bij ditzelfde instituut. Hij studeerde bij Ferdinand Erblich en Vladimir Mendelssohn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij Pinchas Zukerman, Michael Tree, Yuri Bashmet, Tabea Zimmerman en Kim Kashkashian. 

Shuann Chai is een ondernemende en geëngageerde pianiste, en wordt zeer gewaardeerd voor haar uitvoeringen op diverse historische toetsinstrumenten en op moderne vleugels.Zij begon haar pianolessen op 5 jarige leeftijd en kreeg onder meer les van Jack Radunsky, een voormalig leerling van de pianist/componist Percy Grainger. Zijn lessen veroorzaakten een grote belangstelling en bewondering voor vroege opnames en voor de romantische traditie van pianospelen. Radunsky moedigde haar aan om lessen te volgen bij Malcolm Bilson. Shuann was toen 14 jaar, en deze sprankelende  invloeden leidden  tot haar enthousiasme voor historische piano’s.Shuann genoot haar opleiding op Oberlin en het New England Conservatory, vervolgens nam ze les bij Norma Fisher, Claus-Christian Schuster en Anton Kuerti. Na tien jaar in Boston te hebben gewerkt, verhuisde Shuann in 2007 naar Nederland, waar ze haar studies vervolgde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.Recentelijk speelde ze op het  Beethoven Festival Zutphen als soliste in Beethovens ​Koorfantasie o.l.v. Jan Willem de Vriend, ze soleerde in Mendelssohns 1e concert met de New Dutch Academy, en in Beethovens Tweede Concert met het Bloomington Early Music Festival Orchestra o.l.v. Stanley Ritchie. Ze trad onder meer op in festivals en  concertzalen als:  La Folle Journée (Tokyo), Bach en Combrailles (Frankrijk), Troldsalen (Noorwegen), St. Cecilia’s Hall (Edinburgh), Jordan Hall (Boston), Forbidden City Concert Hall (Beijing). Ze gaf het eerste solo recital in de nieuwe gebouwde  Hertz Zaal in Utrecht, TivoliVredenburg.Shuann geeft masterclasses en recitals met lezingen, o.a. op Temple University, University of California, University of Edinburgh, Gulanyu Piano Academy (China) en Central Conservatory in Beijing. Sinds 2011 is Shuann artistiek leider  van het jaarlijkse Pianoforte Festival Zaandijk.Shuann speelt kamermuziek met violisten Shunske Sato en Sarah Kapustin, cellisten Hidemi Suzuki en Viola de Hoog, en bariton Mattijs van de Woerd. In richtte ze het  Archduke Ensemble op, een gemengd ensemble dat zich wijdt aan het uitvoeren van kamermuziek op historische instrumenten. In de afgelopen jaren heeft Shuann haar schouders gezet onder het uitvoeren van de complete sonates van Beethoven.Shuann Chai is dankbaar voor het gezelschap van drie ‘metgezellen’: een Steinway gesigneerd door de legendarische jazz pianisten Herbie Hancock en Ahmad Jamal, een originele Érard  (1861), en een originele 1820 Rosenberger fortepiano, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

KLIK HIER OM TE RESERVEREN