Verlichting, Verlangen

Vrijdag 20 Augustus 19.30 Trinitatiskapel klik hier om te reserveren
Francesca Wiersma altviool en Maurits Koemans piano

Programma

Johann Sebastian BachGambasonate No. 2 in D groot (arr. voor altviool), BWV 1028
1. Adagio
2. Allegro
3. Andante
4. Allegro

Clara Schumann – Romances voor viool en piano (arr. voor altviool), Op. 22
1. Andante molto
2. Allegretto 
3. Leidenschaftlich schnell

Zoltan Kodaly – Adagio voor altviool en piano

Johannes Brahms – Alvioolsonate No.2 in Es groot, Op. 120 No.2
1. Allegro amabile
2. Allegro appassionato
3. Andante con moto – Allegro

Francesca Wiersma (1994) begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen, maar ontdekte haar liefde voor muziek pas echt toen ze op haar twaalfde les kreeg bij Koosje van Haeringen in Den Haag. Na haar middelbare school combineerde ze de Bachelor Biomedische Wetenschappen in Leiden met een studie altviool bij Karin Dolman in Rotterdam. Ze vervolgde haar muziekopleiding bij Lars Anders Tomter aan de Norwegian Academy of Music in Oslo. Daar speelde ze o.a. bij de Bergen Philharmonic Orchestra, de Stavanger Symphony Orchestra, de Noorse Nationale Opera en het Noorse Orkest van de Omroep (KORK). Gedurende haar master was ze academist bij de Norwegian Chamber Orchestra. Ook soleerde ze met het conservatoriumorkest als Sancho Panza in Strauss´ Don Quixote en in de Suite voor viool, altviool en strijkers van Kurt Atterberg.

Sinds vorige zomer is ze terug in Nederland en heeft ze een vaste aanstelling bij Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel. Ze speelt ook in het Dostojevski Kwartet, aan wie recentelijk het strijkkwartet stipendium van het Kersjesfonds is toegekend. Het Dostojevski Kwartet is verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) en heeft afgelopen jaar les gehad bij o.a. Marc Danel, Rainer Schmidt en Lukas Hagen. Met een vorig kwartet zat ze in het talentprogramma Oslo Young Quartetseries (masterclasses met o.a. Pavel Haas, Vision en Julliard Quartet). In 2018 speelde ze op het Trondheim International Chamber Music Festival met o.a. Rick Stotijn en Rune Tonsgaard (The Danish Quartet). Francesca studeert momenteel verder aan het Conservatorium van Amsterdam bij Francien Schatborn en Marjolein Dispa.

Maurits Koelmans (1997) begon op zijn vijfde met zanglessen en een jaar later kwam de piano daarbij. Vanaf 2009 was hij drie jaar lang lid van het Nationaal Jongenskoor, zo werkte hij mee aan producties in onder meer het Concertgebouw en De Doelen, onder leiding van dirigenten als Ivan Fischer en Mariss Jansons. Daarna kreeg de piano de overhand en behaalde Maurits zijn bachelordiploma piano aan het Conservatorium van Amsterdam, in de klas van Frank Peters. Nu studeert hij fortepiano bij Olga Pashchenko, eveneens aan het Conservatorium van Amsterdam. Maurits volgde masterclasses bij onder meer Clive Brown, Pierre Goy, Håkon Austbø en Maarten Ornstein. Hij was reeds te horen in onder meer Orpheus, Musis Sacrum en Stadsgehoorzaal Leiden.