Fantasie

Vrijdag 9 juli 19.30 Let op, dit concert vindt plaats in de Augustijnenkerk Voorstraat 216 in Dordrecht.
klik hier om te reserveren

Dit concert wordt verzorgd door Marc Sabbah en Eliane Reyes.
Marc Sabbah maakte vorig jaar in de serie zomerconcerten een verpletterende indruk in zijn soloprogramma “Homage” en we zijn enorm blij dat hij weer te gast is in deze serie.

Programma:

1. Robert Fuchs
Six Fantasy Pieces for viola & piano Op.117
I. Landler tempo
II. Ruhig und ausdrucksvoll
 III. Leicht bewegt

2. Robert Schumann, Märchenbilder Op.113 (1851)
I. Nicht schnell
II. Lebhaft
III. Rasch
IV. Langsam, mit melancholischem Ausdruck

3. Manuel de Falla Siete Canciones Populares Españolas
I. El paño moruno 
III. Asturiana
IV. Jota
V. Nana
VI. Canción
VII. Polo

4. Frank Bridge
2 Pieces for viola & piano
I. Pensiero
II. Allegro appassionata 

Marc Sabbah is een solo altviolist, een kamermuzikant, professor en sinds 2012 ook de solo violist van het Belgian National Orchestra. Marc werd door de legendarische dirigent Zubin Mehta beschreven als “een schitterende altviolist” en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd als eerste violist van het Israeli Philharmonic. Sinds september 2017 is hij ook gastprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen waar hij lessen altviool geeft. Cum Laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam was Marc een leerling van Sven Arne Tepl en Nobuko Imai. Zijn recente prijzen omvatten de 1e prijs tijdens de Rising Stars Grand Prix-muziekcompetitie in 2016 waar hij een solo uitvoering bracht in de Berlin Philharmonic-zaal, evenals de 1e hoofdprijs op de Manhattan International Music Competition met een recital in Carnegie Hall. Door de vele concerten die hij met Europese orkesten zoals het Belgisch Nationaal Orkest, het Caso Philharmonic, de Filharmonie Amsterdam en het Hochreinisches Kammerorchester gespeeld heeft, maakt Marc zijn eigen naam als een getalenteerde, muzikale kracht van zijn generatie. Sinds 2016 werkt Marc Sabbah samen met de Belgische pianiste Eliane Reyes. Zij vormen het unieke duo Sabbah-Reyes dat zich toelegt op het verkennen van het altviool- en pianorepertoire. Daarnaast bewijst Marc zich ook als een vooraanstaande jonge violist met optredens op het Delft Chamber Music Festival, het Utrecht Chamber Music Festival, Grachten Festival Amsterdam, ArteAmanti, Festival van Vlaanderen, Les Sons Intensifs in België evenals op de festivals Arcidosso en Les Nuits Romantiques in Italië.
Door het geven van masterclasses in samenwerking met de Dutch Viola Society, het Brussels Chamber Music Festival en het Athens State Orchestra zet Marc zich ook intensief in voor het doceren en het overbrengen van zijn liefde voor muziek aan zowel jonge muzikanten als legio toeschouwers. In 2011 trad Marc Sabbah samen met Ivry Gitlis op tijdens het Verbier Festival in Zwitserland. Sindsdien heeft Ivry Gitlis Marc’s uitvoering van het Leo Smit-altvioolconcert bijgewoond aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen waar hij Marc de klinkende titel ‘De Paganini van de altviool’ schonk.

Zijn streven naar perfectie in zijn muziek bracht hem ertoe om te studeren bij grote artiesten als Pinchas Zukerman, Lawrence Power, Kim Kashkashian, de barok cellist Anner Bijlsma, Nobuko Imai en nog vele anderen. Marc heeft opgetreden op festivals doorheen heel Europa, Israël, Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. Hij heeft de hoogste prijzen gewonnen bij de Moscow Arts Competition in Boston, de Horowitz International Competition and Academy in Kiev (2004) waar hij het Hoffmeister-concert voor altviool en orkest en het Mozart Sinfonia Concertante ten berde bracht samen met het Oekraïense Staatsorkest. Marc ging bovendien op tournee met het Nederlands Kamer Orkest. Dit zowel met violist Gordan Nikolic tijdens concerten in het Concertgebouw in Amsterdam als tijdens een recente tournee door Finland in 2017.

Marc begon zijn studies viool op driejarige leeftijd aan de 3rd Street Music School in Manhattan. Betoverd door de lage bastonen, en in bewondering van het cello-spel van zijn zus, wisselde Marc naar altviool op elfjarige leeftijd. Hij studeerde af in New York City als graduaat van de Fiorello H. LaGuardia middelbare school voor podiumkunsten en de Jeugd-divisie van de Juilliard School. Marc bespeelt een Leroy F. Geiger altviool, gebouwd in Chicago, 1951, VS.

Eliane Reyes begon met piano spelen op heel jonge leeftijd.

Winnares in 1988 van La fondation Cziffra (Senlis, Frankrijk), speelt ze in hetzelfde jaar op het Tibor Varga Festival (Sion, Zwitserland) en, onder de leiding van Sergiu Commissiona, met het Koninklijk Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam.

Eerst opgeleid door haar moeder, gaat ze daarna studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Jean-Claude Vanden Eynden, dan aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, aan de Hochschule der Künste in Berlijn, aan het Mozarteum van Salzburg met Hans Leygraf, aan het Lemmensinstituut bij Alan Weiss. Ze studeerde eveneens te Parijs in de 3de cyclus aan het Conservatoire national supérieur de musique, onder de vleugels van Michel Beroff, Brigitte Engerer, Hans Leygraf en Jacques Rouvier. Na haar studies werd ze benoemd tot piano lerares aan het Conservatoire National supérieur de musique in Parijs.

Elieane won verschillende internationale wedstrijden : 1ste prijs in Ettlingen, Duitsland en 1ste prijs van de Cervantes wedstrijd in Cuba; finaliste van de internationale wedstrijden in Montreal, Clara Schumann wedstrijd in Düsseldorf, Maria Canals wedstrijd in kamermuziek, enz. Eliane Reyes ontwikkelt een carrière als recitaliste, soliste en kamermusicus,  waarvoor ze telkens unaniem geprezen wordt door pers en publiek.

Als winnares van de stichtingen Vocation, Rheinold Blüthner en Solti, kreeg Eliane de steun van verschillende artiesten en de mogelijkheid op te treden met onder andere Martha Argerich, Vladimir Ashkenazy, Augustin Dumay, Ivry Gitlis, Gary Hoffman, Misha Maisky of José van Dam.

Ze oogst lof zowel in Noord-Amerika als in het verre Oosten en in Europa, bij prestigieuse festivals zoals de Schwetziner Festspiele, Le Klavier/Rhur, le festival de Saint-Moritz, le Progetto Argerich (Lugano), le Festival Chopin de Nohant, en in zalen zoals de  Musikverein in Wenen, het Konzerthaus in Berlijn, het Festspielhaus in Baden-Baden, de Filharmonie van Keulen, de Musikhalle in Hamburg,  het Konserthuset in Stockholm, de Bozar in Brussel, de Singel in Antwerpen, het Festival van Wallonië, de Filharmonie uit Luxembourg, het Festival des Arcs (Savoie) of La Cité de la Musique in Parijs…

Haar discografie omvat werken van Nicolas Bacri, F. Chopin, C. Debussy, Benjamin Godard, F. Liszt, Michel Lysight, D. Milhaud, M. Ravel, A. Tansman. Ze won talrijke onderscheidingen zoals de Pianist maestro in het tijdschrift Pianist, de Ring van Classic Info, de Joker van Crescendo, de Supersonic in Pizzicato. Ze ontving de Gouden sleutel van Resmusica voor haar solo-opname van de 24 intermezzi van A. Tansman. Eliane Reyes werd tot drie keer toe genomineerd op de International Classical Music Awards.

Eliane Reyes ging in zee met Jean-Yves et Dalila Marinaro voor de eerste Rencontres Pianistiques van Collioure. Ze is ook medestichster van de Concerts intimes te Ittre in België, samen met Nicolas Bacri en Lorenzo Gatto.

Meter van het Classissimo festival 2015, is ze eveneens jurylid van verschillende internationale wedstrijden.

Eliane Reyes is momenteel piano docente aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Actualiteit :

De start van het najaar 2015 en 2016 zal ook worden gekenmerkt door haar deelname als jurylid aan twee prestigieuze internationale wedstrijden : Ettlingen (Duitsland) waar ze destijds winnares was (1ste prijs in 1996) en, op uitnodiging van Miguel-Angel Estrella, de Chopin wedstrijd in Buenos Aires. Aansluitend op de traditionele concerten (o.a. : Singapore, Venetië, Costa Rica, een Bach concert in Leipzig georganiseerd door Blüthner piano’s), is Eliane Reyes tuk op andere benaderingen, zoals de reeks concerten die de geschiedenis van de grote ontwerpers met die van de muziek associëren, genaamd “En mode concert”, met de deelname van Yann Kerlau; of een spektakel rond de piano “1,2,3 … piano” voor een jonger publiek, met de komiek Bruno Coppens. Het jaar 2016 zal ook het begin van de concert-lezingen Musique et philosophie betekenen, met de deelname van Michel Onfray en Jean-Yves Clément.