Double star Destiny

dinsdag 21 juli 19.30

Concert is uitverkocht

Thea Rosmulder klarinet en Karin Dolman altviool brengen een prachtig programma met een Europese première van het stuk Double Star Destiny (2017) van Zack Browning. De combinatie altviool en klarinet heeft talloze componisten geïnspireerd. Vooral in combinatie met piano, maar ook zeker als Duo smelten deze instrumenten naar één klank.

Programma

Gordon Jacob (1895-1984) Miniature Suite
March
Berceuse
Minuet and Trio
Fugue

Gordon Jacob 5 Pieces for clarinet Solo (1973)
Soliloquy
Hommage to J.S.

Zack Browning (1953) Double star Destiny (1017)

Gordon Jacob Variations for solo viola (1977)

Rebecca Clarke (1886-1979)
Prelude
Allegro
Pastorale

Rebecca Clarke is geboren in Engeland als dochter van een Amerikaan en een Duitse. In haar veelbewogen leven woonde en werkte zij ook in de Verenigde Staten, waar zij haar meest succesvolle muziek componeerde. Rebecca Clarke was zelf altvioliste en schreef hoofdzakelijk voor dit instrument in combinatie met andere instrumenten.
Zij is één van de bekendste vrouwelijke componisten uit de 20e eeuw, mede omdat zij als eerste vrouw deelnam aan een prestigieus concours, weliswaar onder een mannelijk pseudoniem. Het concours, uitgeschreven door Elizabeth Sprague Coolidge (een promotor en geldschieter van ‘nieuwe muziek’) vond plaats in 1919 en werd door Clarke gewonnen, maar Coolidge liet haar de tweede prijs toekennen; “Een vrouw kan niet winnen, anders wordt het concours niet serieus genomen”. 

Gordon Jacob werd geboren in London als jongste in een gezin met tien kinderen. Hij studeerde aan het Royal College of Music bij Charles Stanford en later Ralph Vaughn Williams. Deze zei later over Jacob dat hij hem ‘in technisch opzicht niets kon leren, er was niets dat Gordon Jacob zelf al niet kon.’ 
Jacob groeide op in een periode waarin Engelse muziek een nieuwe bloeiperiode doormaakte. Hij leerde van zijn tutoren om ‘oorstrelende’ muziek te schrijven. Na de tweede wereldoorlog werden zijn composities wel als conservatief en ouderwets bekritiseerd. Jacob kon zich niet vinden in nieuwe stromingen waarin melodie en een mooi geluid niet telden. 
Jacob’s omvangrijke oeuvre is opmerkelijk door de grote variëteit aan instrumentale combinaties – in het bijzonder ook heel veel muziek voor blaasinstrumenten. Ongetwijfeld is dit te danken aan het feit dat hij zelf vrijwel ieder instrument kon bespelen.

De muziek van de Amerikaanse componist Zack Browning wordt in recensies bloemrijk beschreven als  “way-cool in attitude….speed-demon music” en “propulsive, giddy, rocking….a rush of cyclic riffs and fractured meters”. In The American Record Guide wordt het beluisteren van zijn muziek vergeleken met spelen op een flipperkast. 
Oordeel zelf!
Double Star Destiny is geïnspireerd en gecomponeerd door de toepassing van feng shui en astrologie op de geboorte en sterfdatum van Shakespeare, onder de invloed van Venus, en de geboortedag van Jimi Hendrix, onder de invloed van Jupiter. In dit proces ontstonden zes thema’s. In de woorden van Zack Browning: “Een emotionele ontmoeting met de double star: hier door de zeldzame gebeurtenis dat Venus en Jupiter op één lijn liggen.”
Zack Browning is verbonden aan de universiteit van Illinois en directeur van de Martirano Memorial Composition Award.