Quintet

woensdag 12 augustus 17.00 en 19.30

17.00 KLIK HIER OM TE RESERVEREN Nog 8 plaatsen voor 17.00

19.30 KLIK HIER OM TE RESERVEREN Vol !

Het Utrecht String Quintet bestaande uit enthousiaste muzikale studenten is deze zomer voor het eerst bij elkaar gekomen om weer samen muziek te maken. Na zich meerdere keren samen te hebben opgesloten en zelfs een (repetitie)week in quarantaine te zijn gegaan presenteren zij vandaag het resultaat van deze zomer vol muziek.

W.A. Mozart – Strijkkwintet no. 4 in g klein, K. 516

Mozarts vierde strijkkwintet is een kwintet met twee altviolen in plaats van cello’s, waaruit Mozarts liefde voor de altviool blijkt. Het werk is geschreven in 1787, een maand na de voltooiing van zijn kwintet in C groot. De kwintetten van dit paar staan in sterk contrast met elkaar: waar het kwintet in C zonnig en vrolijk is, is het vierde kwintet melancholisch en donkerder. De twee kwintetten behoren tot Mozarts beste kamermuziekwerken, en u zult vanavond een energieke uitvoering horen van het kwintet in g klein.

J. Brahms – Strijkkwintet no. 2 in G groot, op. 111

Met het succes van de strijkkwintetten van Mozart schreven veel componisten na hem diverse altvioolkwintetten, dit tweede kwintet van Brahms is er een van. Het kwintet heeft vier delen, en vooral in het tweede deel is goed te horen waarom een extra altviool aan het strijkkwartet is toegevoegd. Als een van Brahms latere werken bevat het kwintet veel van voorgaande composities. Na de relatief zwaardere delen aan het begin, hoor je in het laatste deel een vrolijkere Hongaarse volksmelodie, die doet herinneren aan de componist van de beroemde Hongaarse dansen. 

Maartje Rosmulder (viool) studeert viool aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam. Hiernaast studeert zij muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ze speelt in veel verschillende ensembles en orkesten, waaronder het Utrechtsch Studenten Concert (USC). Hoewel zij het spelen in grote orkesten erg leuk vindt, geniet zij het meest van het spelen van kamermuziek. Ze nam meerdere keren deel aan Zomercursus Woudschoten, waar kamermuziek centraal staat. Ook heeft zij meerdere masterclasses gevolgd met haar ensembles.

Leonoor v/d Merwe (viool) studeert eveneens viool aan het Utrechts Conservatorium bij Chris Duindam. Verder studeert zij Molecular Life Sciences aan de Universiteit Utrecht, waar zij na de zomer in zal afstuderen. Ook Leonoor speelt in het USC, waarvoor zij zowel in het bestuur als in de reiscommissie zat. Ook speelt ze in het Ricciotti ensemble en heeft zij deelgenomen aan het Nederlands Studentenorkest (NSO). Leonoor heeft in augustus 2019 een masterclass gevolgd bij Reka Szilvay in Horn (Oostenrijk).

Viola Koopman (altviool) is 20 jaar oud en studeert altviool bij Karin Dolman aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts). Samenspelen vindt zij een van de leukste dingen om te doen en daarom vindt ze het ontzettend leuk om na deze gekke tijd weer live samen te kunnen spelen. In 2019 heeft zij meegedaan met het Nederlands Studentenorkest en met het Nederlands Symfonie project. Ook heeft zij in 2020 opnieuw meegedaan met het NSO als aanvoerder van de altviolen.

Floris Heeres (altviool) begint volgend jaar met de studie Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht en is verder heel veel bezig met muziek. Hij heeft in verschillende orkesten gespeeld (o.a. het Nederlands Jeugd Strijk Orkest) en speelt nu ook in het USC. Hij houdt heel erg van kamermuziek en samenspelen en gaat sinds 2016 jaarlijks naar Zomercursus Woudschoten, 10 dagen kamermuziek in Brabant. Hij vindt het ontzettend leuk om nu weer samen te kunnen spelen met deze geweldige muziek!

Janne Brakkee (cello) komt uit Hilversum. Zij studeert farmacie aan de Universiteit Utrecht en gaat komend jaar ook kunstgeschiedenis doen. Ze heeft onder andere in het Jeugdorkest Nederland (JON) en in het NSO gespeeld en speelt nu in het USC. Het grootse van zo’n studentenorkest vindt zij heerlijk en overweldigend maar het intieme van kamermuziek is volgens haar minstens zo fijn. Daarom heeft ook zij vaak meegedaan aan een Zomercursus Woudschoten.

Laurine Slingerland (cello) is recent afgestudeerd in journalistiek. In de muziek vindt zij samenspelen het allerleukste dat er is. Naast orkesten (Utrechtsch Studenten Concert, Nederlands Studenten Orkest en Nederlands Studenten Kamerorkest) speelt ze in meerdere grote en kleine ensembles; zowel een strijkorkest als een pianotrio en een cellokwartet. Daarnaast vindt zij het spelen van lichtere muziek uitdagend en interessant, dat heeft ze onder andere in het Nederlands Studenten Jazz Orkest beter geleerd.

klik hier om te reserveren