Liszt en de legende van Faust

Vrijdag 25 augustus 19.30 klik hier om te reserveren

Pianist Ruben Plazier behaalde in 2021 zijn Diplôme Supérieur d’èxécution met unanimiteit aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs waar hij werd begeleid door Jean-Bernard Pommier.

Op 13-jarige leeftijd kreeg hij een aantal lessen van Wibi Soerjadi. Deze lessen zorgde voor veel motivatie. Hij begon kort daarna op 14-jarige leeftijd op het conservatorium van Rotterdam waar hij studeerde bij de Belgische pianist, Stéphane De May.

Via Stéphane De May leerde Ruben de Franse pianist Jean-Bernard Pommier kennen. De lessen en het spel van Pommier inspireerde hem dusdanig dat Ruben elke kans pakte om voor hem te spelen. 3 jaar lang reisde Ruben overal naar toe waar hij voor Jean-Bernard Pommier kon spelen, meestal naar Beziers in Zuid-Frankrijk waar Pommier woonde. Ruben reisde voortaan elke week tussen Parijs en Rotterdam. Hier behaalde Ruben het diplôme Supérieur d’Enseignement en Supérieur d’exécution met unanimité van de jury. Op dit moment volgt hij het Concertiste programma (artiesten diploma) van de Ecole Normale in Parijs.

Hij speelde in alle belangrijke zalen van Nederland zoals: Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en meer.

Programma:

Chopin – Andante spianato et grande polonaise brilliante
Liszt – Sonate in b-klein
Rachmaninoff – Prelude Op. 23 No. 2

Liszt’s muzikale portret van de legende van Faust:

Franz Liszt was een groot fan van het werk van Goethe. In het bijzonder was hij fan van “Faust” van Johann Wolfgang von Goethe, een iconisch episch toneelstuk in twee delen, gepubliceerd in de 19e eeuw. Het vertelt het verhaal van Heinrich Faust, een geleerde die gefrustreerd raakt door de grenzen van zijn kennis en de zin van het leven zoekt. Hij sluit een pact met de duivel Mephistopheles, waarbij hij zijn ziel inruilt voor wereldse kennis en genoegens. Het werk behandelt diepgaande thema’s zoals menselijke ambitie, de dualiteit van goed en kwaad, de zoektocht naar betekenis en het conflict tussen spirituele verlangens en materiële bevrediging. Goethe weeft filosofische, religieuze en literaire elementen samen in een meesterwerk dat de menselijke natuur en het menselijk streven onderzoekt. Het is niet helemaal zeker of Liszt zijn sonate in b-klein er op heeft gebaseerd maar we weten wel zeker dat hij er door was geïnspireerd.