Canons and Concepts

vrijdag 14 augustus 17.00

KLIK HIER OM TE RESERVEREN

“De Viola Sisters (de zussen Sunniva en Ursula Skaug) spelen graag canons. Hun levens lijken immers op een soort grote canon: Sunniva treedt bijna precies in de voetsporen van haar oudere zus Ursula. Toch kunnen de verwante zielen niet alleen maar canons spelen, en daar komen de “concepten” om de hoek kijken. Hoe klinkt een Grieg vioolsonate voor twee altviolen? En wat voor geluiden kan een altviool maken zonder strijkstok? Ontdek het in dit proeflokaal!”

Programma

Hans Wolgang Poser (1917-1970) uit Zwanzig Kanons für Zwei Bratschen
no 1 Allegretto
no 19 Adagio ma non troppo
no 16 Allegretto con anima, Quasi sicilliano
De componist Hans Poser hielt zich al tijdens zijn jeugd bezig met muziektheorie en compositie. In 1937 kwam hij in dienst bij de “Luftwehrmacht”. Nog voor de oorlog uitbrak werd hij bij een verkenningsvlucht over London uit de lucht gehaald en in krijgsgevangenschap naar Canada overgebracht. Daar in het kamp kreeg hij de beschikking over instrumenten en leidde hij het kamporkest. In 1946 kon hij terugkeren naar Duitsland en begon hij zijn opleiding compositie in Hamburg. 
Zijn muziekstijl heeft niet echt de tweede Weense school gevonden, maar neigt eerder naar de meer traditionele compositiekunst van Hindemith. 
Zijn andere stijl van componeren was de “Unterhaltungsmusik” waar hij zichzelf Wolfgang Tannenberg noemde.


Lowell Dykstra (1952) Related Souls
De in Canada geboren componist Lowell Dykstra remigreerde met zijn familie naar Nederland toen hij 8 was. Na, zoals Dykstra zelf in zijn curriculum schrijft, zullen we zeggen niet al te florissante middelbareschooltijd, studeerde hij gitaar aan het toen nog conservatorium van Leeuwarden. Tijdens zijn 17 jarige werkzaamheden als docent gitaar begon Dykstra te componeren. Eerst in song writing en daarna begon hij zijn carrière aan het conservatorium van Groningen bij Willem Frederik Bon. Na de plotselinge dood van zijn leermeester, Dykstra studeerde verder in Utrecht bij Tristan Keuris waar hij afstudeerde in 1990 met een grote prijs voor compositie.
Het stuk Related Souls is geschreven voor de zussen Bergman.


Edvard Grieg (1843-1907)(arr. Ursula Skaug) – Sonate voor viool en piano no. 2 op. 14, tweede deel (wereldpremière)
Op 8 jarige leeftijd kreeg Edvard Grieg pianolessen van zijn moeder. Al vroeg leerde hij de volksmuziek kennen en dat bleef een leidraad voor zijn composities. In 1858 verhuisde Grieg naar Leipzig om daar verder de studeren. 2 jaar later moest hij vanwege een ernstige vorm van Pleuritis zijn studie stoppen. Pas veel later kon hij zijn studie voortzetten, maar werd nooit meer een groot pianist.
Grieg is voor het grootste gedeelte aan te merken als miniaturist – zijn grote kracht lag in het schrijven van kleine muziekvormen met een vaak ongecompliceerd verloop. Hij gebruikte veelal de Noorse volksmuziek als ideeën box voor zijn composities.


Frank Bridge (1879-1941) Lament
Frank Bridge studeerde altviool en compositie in London. Hij was een kamermuziekspeler pur sang en speelde in vele strijkkwartetten. Ook onderwees hij vele grote componisten waaronder Benjamin Britten. Zij werden ook goede vrienden. Frank Bridge stierf op 62 jarige leeftijd aan een longontsteking na een wandeling van Britten en Bridge waarbij zij werden overvallen door een hevig onweer. 
Het Lament is zeker weten het meest gespeelde duo voor twee altviolen ter wereld.


Garth Knox (1956) Viola Spaces
no 2 Sul Tasto Ghosts
no 4 pizzicato Nine fingers
Garth Knox, geboren in Ierland en opgegroeid in een zeer muzikaal gezin in Schotland, koos als jongste van de vier kinderen de altviool als hoofdinstrument. Al tijdens zijn muziekstudie in London kwam zijn voorliefde voor hedendaagse muziek aan het licht.
lees een interview met Garth Knox op de pagina van de Dutch Viola Society.
De Viola Spaces for two hebben allemaal speeltechnische opdrachten gekregen, maar de klassieke techniek wordt duidelijk op de proef gesteld.


Robert Davidson (1965) Message Ground
Robert Davidson is een Australische componist en contrabassist.

KLIK HIER OM TE RESERVEREN

 Sunniva Skaug (2003) won het Britten Altvioolconcours in 2017 (cat.1) en opnieuw in 2019 (cat. 2); ze behaalde de 2e prijs bij het Maassluis Jong Talent Concours 2019, en tweemaal een 2e prijs bij het Prinses Christina Concours (2018, 2020), inclusief een optreden in de landelijke halve finale. Ze krijgt altvioolles van Julia Dinerstein bij het Hellendaal Instituut in Rotterdam, en volgde masterclasses bij o.a. Michael Kugel, Alexander Zemtsov, Max Rysanov en Francien Schatborn. Sunniva was ook twee jaar lang lid van het strijkkwartet “Young Strings Zeist”, gecoacht door het vermaarde Jeruzalem Quartet. Ze heeft al vaak als soliste opgetreden met orkest, en onlangs heeft ze een CD-opname gemaakt van het 2e deel uit het altvioolconcert van Henk Badings, met het Britten Jeugd Strijkorkest. Sunniva is aanvoerder van de altviolen bij het Young Talent Orchestra, en speelt ook in het Viotta Jeugd Symfonieorkest in Den Haag. 


Ursula Skaug (1997) begon met altvioolles bij Julia Dinerstein aan het Hellendaal  Instituut in Rotterdam. Ze studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mikhail Zemtsov. Ursula heeft masterclasses gevolgd bij  (onder andere) Jennifer Stumm, Francien Schatborn, Asdis Valdimarsdottir, Gavriel Lipkind, Alexander Zemtsov, Geneviève Strosser, Isabelle van Keulen en  Nobuko Imai.
Ursula won de hoofdprijs van de Maassluise Muziekweek, de eerste prijs bij het Britten Altvioolconcours 2013 en een tweede prijs bij het Prinses Christina Concours 2016 te Rotterdam. Ze heeft gesoleerd met het Concerto Grosso Ensemble, Britten Jeugd Strijkorkest, het Delfts Symfonie Orkest en het Tollens Ensemble. In de zomer van 2018 was ze aanvoerder van het Nationaal Jeugdorkest (NJO).
Ursula heeft veel kamermuziekervaring opgedaan, onder andere bij het Akoesticum Talent Programme in 2018, waar ze gecoacht werd door onder andere Jean-Bernard Pommier, David Dolan, Jan Talich, Malcolm Singer en Gregor Horsch.
Ursula speelt op een altviool die voor haar gebouwd is door Daniël Royé in 2017. Ze vormt samen met haar zus Sunniva het altvioolduo “the Viola Sisters”.