Homage

vrijdag 17 juli 19.30

KLIK HIER OM TE RESERVEREN nog 4 kaarten beschikbaar

Solo programma door Marc Sabbah altviool

Johann Sebastian Bach, Suite voor solo cello/altviool n.6 BWV 1012
1. Prelude
2. Allemande
3. Courante
4. Sarabande
5. Gavotte I/II
6. Gigue
Georg Philipp Telemann, Fantasia n.1 voor solo altviool TWV 40
1. Largo
2. Allegro
3. Grave
Georg Philipp Telemann, Fantasia n.2 voor solo altviool TWV 40
1. Largo
2. Allegro 
3. Allegro
Marc Sabbah
1. Hommage 
2. Hommage à John Coltrane 
Henri Vieuxtemps
‘Capriccio’ Hommage à Paganini, voor solo altviool  Op.55

Marc Sabbah is een solo altviolist, een kamermuzikant, professor en sinds 2012 ook de solo violist van het Belgian National Orchestra. Marc werd door de legendarische dirigent Zubin Mehta beschreven als “een schitterende altviolist” en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd als eerste violist van het Israeli Philharmonic. Sinds september 2017 is hij ook gastprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen waar hij lessen altviool geeft. Cum Laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam was Marc een leerling van Sven Arne Tepl en Nobuko Imai. Zijn recente prijzen omvatten de 1e prijs tijdens de Rising Stars Grand Prix-muziekcompetitie in 2016 waar hij een solo uitvoering bracht in de Berlin Philharmonic-zaal, evenals de 1e hoofdprijs op de Manhattan International Music Competition met een recital in Carnegie Hall. Door de vele concerten die hij met Europese orkesten zoals het Belgisch Nationaal Orkest, het Caso Philharmonic, de Filharmonie Amsterdam en het Hochreinisches Kammerorchester gespeeld heeft, maakt Marc zijn eigen naam als een getalenteerde, muzikale kracht van zijn generatie. Sinds 2016 werkt Marc Sabbah samen met de Belgische pianiste Eliane Reyes. Zij vormen het unieke duo Sabbah-Reyes dat zich toelegt op het verkennen van het altviool- en pianorepertoire. Daarnaast bewijst Marc zich ook als een vooraanstaande jonge violist met optredens op het Delft Chamber Music Festival, het Utrecht Chamber Music Festival, Grachten Festival Amsterdam, ArteAmanti, Festival van Vlaanderen, Les Sons Intensifs in België evenals op de festivals Arcidosso en Les Nuits Romantiques in Italië.
Door het geven van masterclasses in samenwerking met de Dutch Viola Society, het Brussels Chamber Music Festival en het Athens State Orchestra zet Marc zich ook intensief in voor het doceren en het overbrengen van zijn liefde voor muziek aan zowel jonge muzikanten als legio toeschouwers. In 2011 trad Marc Sabbah samen met Ivry Gitlis op tijdens het Verbier Festival in Zwitserland. Sindsdien heeft Ivry Gitlis Marc’s uitvoering van het Leo Smit-altvioolconcert bijgewoond aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen waar hij Marc de klinkende titel ‘De Paganini van de altviool’ schonk.

Zijn streven naar perfectie in zijn muziek bracht hem ertoe om te studeren bij grote artiesten als Pinchas Zukerman, Lawrence Power, Kim Kashkashian, de barok cellist Anner Bijlsma, Nobuko Imai en nog vele anderen. Marc heeft opgetreden op festivals doorheen heel Europa, Israël, Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. Hij heeft de hoogste prijzen gewonnen bij de Moscow Arts Competition in Boston, de Horowitz International Competition and Academy in Kiev (2004) waar hij het Hoffmeister-concert voor altviool en orkest en het Mozart Sinfonia Concertante ten berde bracht samen met het Oekraïense Staatsorkest. Marc ging bovendien op tournee met het Nederlands Kamer Orkest. Dit zowel met violist Gordan Nikolic tijdens concerten in het Concertgebouw in Amsterdam als tijdens een recente tournee door Finland in 2017.

Marc begon zijn studies viool op driejarige leeftijd aan de 3rd Street Music School in Manhattan. Betoverd door de lage bastonen, en in bewondering van het cello-spel van zijn zus, wisselde Marc naar altviool op elfjarige leeftijd. Hij studeerde af in New York City als graduaat van de Fiorello H. LaGuardia middelbare school voor podiumkunsten en de Jeugd-divisie van de Juilliard School. Marc bespeelt een Leroy F. Geiger altviool, gebouwd in Chicago, 1951, VS.

KLIK HIER OM TE RESERVEREN