Composer in Residence: Jannum Kruidhof

Damsco String Quartet

Nata Roinishvili | Daniël Leenders | Ida Weidner | Manon Leroux

Zaterdag 20 juli 19.30 Trinitatiskapel
reserveren: volwassenen | jongeren/studenten, kleine beurs

De Dordtse componist Jannum Kruidhof (1992) is een componist die met zijn stukken zich tussen klassiek en jazz/pop/folk beweegt. Hij studeerde om deze reden dan ook in de klassieke traditie in Den Haag en een master Jazz in Rotterdam. Vorig jaar studeerde Jannum af met een groot Oratorium; “Light in the Darkness”.
In deze serie zal zijn strijkkwartet ‘Het verloren horloge’ in Première gaan.

Over de compositie

Dit stuk is gebaseerd op een aantal persoonlijke herinneringen aan vroeger, die het vaderschap in mij naar boven brachten. Van pure nostalgie tot plezier, melancholie en hoop: de lichtere en donkere kanten van het leven zitten in die herinneringen. Sommige (beladen) momenten leken eindeloos lang te duren, terwijl soms maanden of jaren in een oogwenk voorbij leken te gaan. Op grond van deze overwegingen heeft mijn vrouw (Manja Kruidhof-Okkerse) een kort gedichtje geschreven:

Het verloren horloge

Ik ben even de tijd kwijt, ontelbaar
tikt hij door, een gestaag verstrijken.

Hij doet zich telkens anders voor, de tijd,
alsof hij kruipt, vliegt, of stilstaat…

en glijdt als een horloge van mijn pols,
maar terugkeren, dat doet hij nooit,

gelukkig: ware schoonheid kent geen tijd, zij
straalt gewoon, een glimpje van eeuwigheid.

Programma:
Henriette Bosmans – strijkkwartet
Sergei Prokofiev – 2e strijkkwartet
Jannum Kruidhof – Het verloren Horloge (première)

Dit concert zal verzorgt worden door het Damsco Quartet.
Het Damsco Quartet is een opkomend strijkkwartet, gevestigd in Amsterdam. De vier jonge muzikanten spelen pas sinds 2022 samen, wat begon als een leuke en uitdagende activiteit voor mensen die een grote liefde voor kamermuziek deelden en al heel kort nadat ze samen begonnen te spelen, bestormden ze de podia. Hun eerste optreden op het festival Forbidden Music Regained werd lovend ontvangen en werd gevolgd door een cd-opname van het strijkkwartet van Henriëtte Bosmans voor uitgeverij Donemus. Deze opnames worden gelanceerd op streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music en meer. Het kwartet krijgt les van Dmitry Ferschtman en andere docenten/professoren van het Conservatorium van Amsterdam. Kort na Forbidden Music Regained werd het kwartet uitgenodigd voor een live radioshow ”Concertzender Actueel” waar ze vertelden over hun ontmoeting en over toekomstplannen voor het Damsco Quartet. Vanaf 2023 startte het Damsco-kwartet hun studies bij NSKA onder mentorschap van Marc Danels. Het kwartet heeft vier verschillende nationaliteiten en het repertoire van het kwartet richt zich dan ook op werken uit de verschillende landen van herkomst waaronder Georgische, Nederlandse, Chinese en Franse componisten.