zaterdag 22 augustus 17.00
KLIK HIER OM TE RESERVEREN nog 16 plaatsen beschikbaar
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nummer 14 in cis klein (opus 131)
1. Adagio ma non troppo e molto espressivo (Fuga)
2. Allegro molto vivace
3. Allegro moderato – Adagio (Recitatief)
4. Andante ma non troppo e molto cantabile (Variaties)
5. Presto (Scherzo)
6. Adagio quasi un poco andante (Aria)
7. Allegro (Finale)
Hoewel de “late” Beethovenkwartetten door hun lengte en verregaande muzikale abstractie soms “zwaar” bevonden worden (zelfs door 21e eeuwse oren), werd dit kwartet o.a. recentlijk geliefd bij een breder publiek als het muzikale raamwerk van de film “A Late Quartet” (2012). In toenemende mate geïsoleerd door zijn doofheid, ging Beethoven met zijn late kwartetten nieuwe muzikale grenzen opzoeken, hetgeen kiemen van nieuwe tonaliteit opleverde die pas 100 jaar later zouden worden omarmd en doorontwikkeld door 20e eeuwse componisten. Er wordt soms zelfs gesproken van “buitenaardse” of “bovenmenselijke” muziek, zoals in het langzame deel “Heiliger Dankgezang” van zijn op.132, of de intense “Grosse Fuge” (op.130/133).
Opus 131 was volgens Beethoven zelf zijn meest geslaagde kwartet, en is misschien wel de ultieme “showcase” voor de mate waarin hij zich distantieerde van het conventionele klassieke vierdelige strijkkwartet. Opus 131 heeft 7 aaneengesloten delen, die in principe zonder onderbreking worden gespeeld. Met een totale duur van zo’n 40 minuten is het een heel muzikaal universum aan ideeën en stijlen.
De late Beethoven-kwartetten worden door sommige hardcore kenners beschouwd als een muzikale “heiligdom”, ontoegankelijk of zelfs verboden terrein voor amateurs. Het Gradoli-kwartet is een ad-hoc projectensemble bestaande uit 4 gelouterde en onbevreesde liefhebbers, die deze compositie als het muzikale “Mount Everest” van hun bucket list hebben durven aanpakken. Het hoogtepunt van dit project had tijdens de zomerse kamermuziekweek in het Italiaanse Gradoli moeten plaatsvinden, maar vanwege de Coronacrisis is dat niet doorgegaan. In plaats daarvan hebben ze hun eigen studietraject thuis ontworpen, met heel veel repetities en coaching door professionele kamermusici. Dit concert markeert het (voorlopige) eindpunt van dat traject.
Frank van der Drift – viool
Richard van Calcar – viool
Kristofer G. Skaug – altviool
Joost Moulijn – cello